Materiaalien valinta
Huonekaluja valittaessa on syytä kiinnittää huomiota myös materiaaleihin. Laadukkailla materiaalivalinnoilla lisäät merkittävästi tuotteen käyttöikää. Materiaaleja valittaessa on myös syytä kiinnittää huomiota materiaalien hoitoon. Toiset materiaalit vaativat enemmän säännöllistä hoitoa, kun taas toisille riittää puhdistus normaalin siivouksen yhteydessä.
Materiaalivalinnoissa suureen suosioon ovat nousseet erilaiset luonnonmateriaalit. Maatuvat, kierrätettävät ja ekologiset materiaalit säästävät luontoa mikromuovi kuormitukselta. Luonnonmateriaalit ovatkin hyvä ja kestävä valinta, mutta niitäkin valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan oleelliseen asiaan. Luonnonpuu on aina uniikkia joten kahta täsmälleen samanlaista puutuotetta et tule löytämään. Öljytty tai vahattu massiivipuu on kaunis ja lähes ikuinen materiaali, mutta se vaatii säännöllistä huoltoa ja hoivaa. Lisäksi esimerkiksi pellava- ja puuvillakankaat eivät välttämättä ole yhtä kestäviä kuin keinokuituiset kankaat.
Me täällä Koti-Kalustamossa autamme miellellämme sinua materiaalivalinnoissa, ja olemmekin tähän keränneet vähän faktoja ja vinkkejä asioista, joita kannattaa huomioida huonekalujen materiaalivalinnoissa.
Verhoilukankaat
Huonekalukankaan valinnassa on muutamia huomioitavia asioita.
Kangasvalikoima on niin laaja, että kaikille löytyy varmasti mieluisa vaihtoehto. Kalusteen sijoituspaikka, käyttötarkoitus ja verhoilun kohde itsessään vaikuttavat kankaan valintaan. Ominaisuuksien kirjo on valtava alkaen silkinsileästä voimakkaisiin struktuuripintoihin.
Useat kalustevalmistajat ovat valinneet omat suosikkinsa valikoimiinsa helpottamaan valintaa, eli ns. vakiokankaat. Vakiokankaiden lisäksi on kuitenkin käytössä koko kangastoimittajiemme repertuaari.
Kestävyys:
Kankaan koostumuksen (esim. 50% puuvilla, 50 % polyesteri) lisäksi useimmissa kankaissa on merkintöjä mm. kulutuksen kestävyydestä, valonkestosta sekä kankaan hoito- ja pesuohjeet.
Kankaan kestävyyteen ja hankauskestoon viittaava Martindale-lukema kertoo, milloin kankaassa on tapahtunut ensimmäinen muutos, tai vastaavasti Martindale End Point -lukema ilmoittaa kierrosmäärän kun kangas on kulunut puhki mekaanisessa, käyttöä simuloivassa laitteessa. Lukema ei ole yksiselitteinen mutta antaa osviittaa kestävyydestä ja helpottaa eri kankaiden vertailua.
Luonnonkuituisten kankaiden hankauslukema ei ole yhtä suuri kuin keinokuitujen, koska luonnonkuitu katkeaa rasituksessa, kun taas keinokuitu venyy ennen katkeamista. Usein luonnonmateriaaliin lisätään keinokuitua lisäämään kankaan kulutuskestoa.
Valikoimissa on nykyisin kankaita, joissa yhdistyvät kestävyys, pestävyys ja likaahylkivyys. Lisäksi osassa on käytetty osittain kierrätettyä materiaalia, joten valmistuksessa on huomioitu myös ekologisuus.
Puhdistus ja hoito:
Kankaiden etiketissä on ilmoitettu hoito- ja pesuohjeet. Vaikka pukisit kalusteesi kovilla kesto-ominaisuuksilla varustetulla kankaalla, täytyy tuotetta hoitaa jotta se pysyy pitkäikäisenä. Useimmiten hellävarainen imurointi suulakkeella sekä tahranpoisto tuoreeltaan ovat hyvät yleisohjeet. Epävarmoissa tapauksissa kannattaa ottaa yhteys ammattimaiseen pesulaan.
Kone- tai vesipestävät verhoilukankaat pestään hellävaraisella ohjelmalla yleensä viileässä vedessä ja kuositellaan kosteana takaisin muotoonsa. Kaikki vetoketjut ja tarrakiinnikkeet pitää suojata, etteivät ne tartu varsinaiseen verhoilukankaaseen pesussa ja aiheuta vahinkoa tai rikkoutumista.
Jos kotona on lapsia tai lemmikkieläimiä, tai halutaan muuten vain vesipestävä kangas, on hyvä huomioida, että itse kalusteessa on irrotettavat päälliset. Usein riittää että istuin- ja selkätyynyt ovat irtoverhoiltuja ja runko-osat voi puhdistaa paikallisesti siihen soveltuvalla pesuaineella tai höyrypesurilla.
Likaahylkiväksi käsitellyt tai valmistetut kankaat ovat suosittuja, sillä kuitu ei lähtökohtaisesti vastaanota likaa ja toisaalta tahranpoisto on hyvin helppoa miedolla puhdistusaineella tai jopa pelkällä vedellä. Tällaisia ovat esimerkiksi EasyClean- ja AquaClean-mallistojen kankaat.
Saatavilla on myös verhoilukankaiden suojaamiseen ja puhdistukseen tarkoitettuja tuotteita.
Kuosi ja tekstuuri:
Kuviollisissa kankaissa on huomioitava kuviokohdistus ja kuvioinnin suunta. Kuviollinen kangas korostaa huonekalun muotoilua ja antaa säväyksen yksiväriseen kotiin.
Yksivärisiä kankaita on valtavasti, joskin niistä osa on toteutettu kahdella erivärisellä langalla. Tietyn harmaan tai beigen etsinnässä voi olla tekemistä hetkeksi aikaa, joten onneksi valikoimaa löytyy laajasti.
Kankaita löytyy monessa pintastruktuurissa; on rouheaa, tiiviiksi kudottua, samettia, boucleeta, oikeastaan mitä vain. Näitä voit vertailla liikkeessämme ja valita suosikkisi.
Verhoilukankaita voi tilata metritavarana vaikkapa omia askarteluja tai vanhan kalusteen uudelleenverhoilemista varten.
Kangastoimittajiemme sivustoilta (linkit sivun reunassa) saat yksityiskohtaisempaa tietoa kankaista ja niiden huollosta.
Kotisovitus:
Suosittelemme lainaamaan kangasnäytteitämme kotiin. Myymälämme valaistus ja värimaailma on erilainen kuin kotioloissa, joten värien sopivuus kannattaa varmistaa paikan päällä kalusteen loppusijoituspaikassa. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä vähäisellä vaivalla. Voit pitää kangasta pari päivää jotta saat nähdyksi keino- ja luonnonvalon vaikutuksen eri vuorokaudenaikoina.
Tervetuloa hypistelemään kankaita myymäläämme!
Nahka ja lampaankarva
Moni kaluste on saatavana nahkaverhoiltuna. Lähes aina nahkaverhoilu tehdään kiinteänä, jotta ilme on napakka ja siisti. Nahkalaadut, joita huonekaluihin suositellaan, ovat läpivärjättyjä ja joskus pinnaltaan viimeistelty vastustuskykyiseksi. Huonekalunahan minimipaksuus on 0,9 mm, nyt on saatavilla myös jopa 2,5 mm paksuja nahkoja.
Kaikkia nahkamateriaaleja täytyy huoltaa, sillä luonnonmateriaalina se reagoi mm. ilmankosteuteen ja mekaaniseen rasitukseen. Nahkan luonnollisen rasvaisuuden ylläpitoon tarvitaan hoitoainetta.
Aniliininahka on kevyesti värjättyä nahkaa, jossa nahan pintakuviot tulevat kauniisti esille. Tämän nahan tunnistaa pehmeän pinnan lisäksi siitä että raapaisusta siihen jää vaaleat jäljet. Mattapintainen nahka myös tummuu kastuessaan. Pehmeiden aniliininahkojen pintaan ei ole laitettu peittäviä väri- ja lakkakerroksia, joten ne ovat herkkiä öljy ja rasvatahroille sekä kuivumisen aiheuttamalle lohkeilulle. Näitä nahkoja pitää huoltaa ja puhdistaa useita kertoja vuodessa.
Nupukkinahka on aniliininahan tavoin hyvin herkkä nahka. Nahan pinta on hiottu rikki jolloin siihen saadaan nukkainen tuntuma. Nupukin hoitamiseen on aivan omat tuotteensa, eikä sitä saa hoitaa perus-nahkanhoitotuotteilla. Aniliininahan tavoin nupukki on arka kosteudelle ja tahriintumiselle ja vaatii säännöllistä huolenpitoa. Toisaalta se patinoituu kauniisti.
Semianiliininahka on kestävä pintakuvioitu huonekalunahka. Semianiliininahka on sekä pohja- että pintavärjättyä nahkaa, jonka pintaan on lisätty suojaava lakkakerros. Vaikka semianiliininahka on huomattavasti helppohoitoisempi kuin aniliini- ja nupukkinahat, vaati sekin säännöllistä hoitoa. Säännöllisellä hoitokäsittelyllä pidetään nahka pehmeän joustavana, ja estetään likaantuminen, liiallinen kuluminen sekä kuivuudesta johtuva halkeilu.
Villa on luonnonkuitu, joka on kylmällä lämmin ja kuumalla viileä. Samat hyvät ominaisuudet pätevät myös pehmeässä lampaankarvassa. Lampaankarva tuntuu heti lämpimältä, kun sille istuu, eikä se hiosta. Lampaankarva on villan tavoin luonnostaan likaahylkivä, joten pelkkä imurointi ja tuuletus ovat riittäviä hoitotoimenpiteitä. Joitakin taljoja voi myös harjata ja kammata. Suoravillaiselle taljalle harjaaminen sopii, ja taljasta tulee kuohkeampi. Kiharakarvaisen taljan harjaamista ei suositella, koska kiharat avautuvat. Talviaikaan talja nauttii lumipesusta ja tuuletuksesta.
Puiset huonekalut
Kokonaan puusta valmistettuja kalusteita kutsutaan massiivipuisiksi. Massiivipuuta ovat esimerkiksi liimapuu, eli sivusuunnassa toisiinsa liimattuja puurimoja, sekä vaneri, eli päällekkäin liimattuja puuviiluja. Huonekaluja tehdään myös pinnoittamalla kalusteen varsinainen runkomateriaali aidolla puupinnalla, eli viilulla. Runkojen rakentamiseen käytetään mm. puuta, lastulevyä sekä mdf-levyä.
Kokopuiset huonekalut ovat pitkäikäisiä huollettavuuden ja uudelleenkäsiteltävyyden ansiosta. Niiden sijoittamisessa kannattaa olla tarkkana, sillä kokopuu reagoi ilmankosteuteen ja saattaa vääntyä tai kuivua. Sijoita massiivikaluste etäälle lämmönlähteistä ja kosteudeltaan tasaiseen tilaan.
Massiivipuiset kalusteet käsitellään yleensä vahaamalla, öljyämällä tai lakkaamalla. Kukin pintakäsittely antaa puulle omalaatuisen ilmeen. Massiivipuuta harvemmin maalataan peittävällä maalilla, sillä puu elää ja saattaa aiheuttaa maalipinnan halkeamisen. Öljyäminen antaa hyvän suojan yleisimpiä tahroja vastaan ja tekee silkkihohtoisen, syvän sävyn puuhun. Lakkapinta voi olla himmeä tai kiiltävä, ja on yleensä väritön.
Puuviilupintaiset kalusteet ovat usein ilmeeltään tasaisempia, sillä saumaton puupinta saadaan melko laajoillekin alueille. Viilussakin usein näkyy luonnollista värivaihtelua.
Materiaalien pintäkäsittelyä valittaessa on syytä kiinnittää huomiota myös erilaisten käsittelyjen vaatimaan hoitoon. Lakkaus muodostaa puunpinnalle suojaavan kalvon, joka ei oikeissa olosuhteissa vaadi huoltoa. Pelkkä neutraalilla pesunesteellä puhtaanapito riittää. Lakattua pintaa on kuitenkin hankala paikkakorjata esimerkiksi kolhujen varalta eikä erimerkiksi liian emäksisen tai hankaavan puhdistusaineen tuhoamaa lakkapintaa ole helppo uusia.
Öljy ja vahapinta voidaan helposti uudelleenkäsitellä kotona ja käsittely onkin syytä tehdä myös vahingoittumattomille tuotteille säännöllisin väliajoin. Nämä pintakäsittelyt jättävät puun syyt auki, jolloin puu on herkempi kuivumisen aiheuttamille vaurioille, kuten lohkeilulle. Öljytty puu on myös arka erilaisille värjääville nesteille, jotka puun sisään imeytyessään voi olla hankala poistaa kotikonstein.
Sekä massiivipuu että viilupinta muuttavat väriä vanhetessaan. Puulajista riippuen väri yleensä joko kellastuu tai punehtuu. Tämä ominaisuus on syytä huomioida hankittaessa uusia kalusteita vanhojen rinnalle.
Maininta puun väristä ei välttämättä kerro itse materiaalia. Esimerkiksi väri "pähkinä" saattaa merkitä joko aitoa pähkinäpuuta tai koivua, joka on petsattu pähkinäpuun väriseksi. Aito puulaji vs. petsattu ovat usein todellisuudessa hyvin erilaisia.
Puupintaiset kalusteet ovat luonnonkauniita, ja koska kyseessä on luonnonmateriaali on jokainen tuote uniikki. Puiset kalusteet sopivatkin kaikenlaisiin koteihin luonteikkuutensa ansiosta.